Jaký gril na balkon či terasu?

Mřížka grilu
Mřížka grilu

Grilovací sezóna je v plném proudu. Vůně grilovaného masa nebo zeleniny je zkrátka jedinečná a k teplým letním večerům patří. V současné době je grilování tak populární, že lze s nadsázkou říci, kdo nemá gril, jako by nebyl. Pokud máte zahrádku nebo můžete vyrazit na chatu, je to jistě jednodušší. Ovšem zoufat nemusí ani ti, kteří mají k dispozici pouze balkón či terasu. Je však třeba vybrat gril na balkon, který je pro tento prostor vhodný s ohledem na bezpečnost.

Jaké jsou druhy grilů?

Nabídka grilů je velmi pestrá, můžete zvolit z plynových či elektrických grilů, nebo vsadit na klasiku v podobě grilu na dřevěné uhlí. Plynové grily jsou určeny pouze k venkovnímu použití a zdrojem energie je propan-butan. Ačkoliv jsou plynové grily velmi bezpečné, na balkón či terasu se zkrátka nehodí.
Grily na dřevěné uhlí preferuje mnoho lidí, neboť dělají tu správnou atmosféru ke grilování díky intenzivní vůni a kouři. Právě díky tomu opět nelze tento typ grilu zvolit na balkón, protože byste tím obtěžovali doslova celé sídliště. Navíc grily na dřevěné uhlí nejsou v takto uzavřeném prostoru příliš bezpečné.

gril na dřevěné uhlí - gril na balkon
gril na dřevěné uhlí

Třetí možnost v grilování tvoří elektrické grily, které jsou skvělou volbou právě pro grilování v menších a uzavřených prostorech. Elektrický gril vám skvěle poslouží po celý rok. Při grilování nevzniká kouř, který by mohl obtěžovat okolí, navíc jsou velmi kompaktní, skladné a jistě oceníte i snadné použití. Jedinou podmínkou je však možnost připojení k elektrickému proudu. Všeobecně nejznámější a velmi kvalitní jsou grily značky Weber.

Výhody elektrického grilu

Elektrické grily představují skvělou volbu do paneláku. Pokud navíc máte velký balkón či terasu, můžete vybrat elektrický gril větších rozměrů, který svým designem připomíná plynový. Vybírat lze z různých velikostí a typů. Nejznámější jsou kontaktní grily, které vám umožní v průběhu krátké doby připravit chutnou zeleninu, kuřecí maso, ryby, steaky či sendviče. Grilovací desky jsou buď žebrované, nebo hladké. Mezi nejoblíbenější značky kontaktních elektrických grilů patří Catler.
Další možností jsou takzvané Raclette grily, ve kterých se negriluje maso, ale stejnojmenný sýr. Raclette je polotvrdý sýr, který je vyrobený z kravského mléka a jde o tradiční švýcarskou pochoutku. Použít však můžete jakýkoliv jiný druh tvrdého sýra, který by měl být dostatečně tučný.

Grilujeme zdravě

Milujete grilování, ale zároveň dbáte o své zdraví? Dáme vám pár užitečných rad, jak grilovat zdravěji. Vše začíná výběrem pokrmu, tedy především masa. Důležitá je kvalita. Nejzdravější jsou nepochybně ryby, místo prorostlé krkovičky zvolte raději vepřovou panenku, nic nepokazíte samozřejmě drůbeží. Maso není nutné nakládat, a pokud dáváte přednost naloženému masu, používejte zásadně olivový olej v malém množství. Dbejte na to, aby při pečení tuk neodkapával přímo do ohně. Pozor si dejte na solení, vhodným dochucovadlem jsou bylinky.
Nezapomínejte na zeleninu. Grilovaná zelenina je výborná a také velmi zdravá, můžete ji využít jako lehkou přílohu k masu, snadno se tak obejdete i bez pečiva. Aby bylo masíčko pěkně křehké, marinujte jej. Vybírejte však marinády s nižším obsahem tuku. Při přípravě jídla je vhodné použít poklop, který zajistí lepší chuť pokrmu.

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ