Letní sezóna začíná: Jaké jsou nové trendy v grilování?

grilování
grilování

S nadcházejícím létem se blíží i čas letního koupání, posezení s přáteli, venkovních radovánek a v neposlední řadě také u nás velmi oblíbeného grilování. Jaké jsou nové trendy v této oblasti Vám přiblížíme v tomto článku. Můžete se také těšit na vyzkoušené recepty a rady při přípravě pokrmů na grilu.

V poslední době se spousta lidí uchyluje od grilování na běžném dřevě či dřevěných briketách k přípravě jídla na plynovém grilu. Tyto grily mají spoustu zajímavých vlastností, mezi které patří zejména zajímavý design, vyspělá technika a hlavně široká škála možností přípravy pokrmů.

plynový gril
plynový gril

 

Mezi úplné novinky patří grily, které mají zabudované dvě misky pro aromatické tekutiny jako jsou například víno nebo pivo, které jsou po uvedení do varu vstřebávány připravovanými potravinami – tedy získají jejich nádech a vůni – vše bez zbytečného přebytku vody a vodních lázní. Navíc mají tyto plynové grily další výhodu, a to připojenou plochu, kde si v klidu můžete opéct suroviny, které by se při přípravě neměly smíchat s masem, tedy zeleninu, různé druhy exotického ovoce aj.

Další příjemnou změnou oproti klasickým zahradním grilům je rychlý způsob podpalu, respektive stačí otočit jediným čudlíkem a gril je zapálený. Navíc u nich jsou vždy odkladné plochy a závěsné příčky pro důležité nářadí a nádobí. Mnoho nadšenců grilování uvítá také možnost dokoupení široké škály doplňků k samotným grilům, jako jsou například misky pro zachycení odkapávaného tuku atd.

plynový gril
plynový gril
plynový gril
plynový gril

 

plynový gril
plynový gril

 

Lehké recepty pro letní grilování:

Grilovaná cuketa

  • cuketa
  • olivový olej
  • grilovací koření

Cuketu nakrájíme na kolečka tlustá cca 7 mm, potřeme z obou stran olejem a kořením a necháme nejlépe půl dne uležet v zavřeném boxu. Grilujeme po obou stranách na roštu. Podávat ji lze samotnou, s pečivem a nebo jako přílohu.

 Losos na grilu

  • naporcovaný losos
  • máslo
  • petržel
  • oregáno
  • bazalka
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř

Smícháme rozehřáté máslo s petrželkou, oregánem, bazalkou a citronovou šťávou a dobře vše promícháme. Porce lososa osolíme, opepříme a potřeme připravenou směsí. Grilujeme po obou stranách asi 20 minut, při čemž lososa ještě několikrát potřeme marinádou. Podáváme s pečivem, nebo s pečenými brambory a se zeleninou.

Grilované pomerančovo – medové kotlety

  • 4 ks vepřových kotlet
  • sůl a pepř

na marinádu:

  • med – 2 lžíce
  • pomerančová kůra – 1 lžíce
  • pomerančová šťáva – 1 dl
  • utřený česnek – 2 stroužky
  • sojová omáčka – 1,5 lžíce
  • francouzská hořčice – 1,5 lžíce
  • mletý zázvor – 1 lžíce

Všechny suroviny na marinádu řádně smícháme. Očištěné maso marinádou natřeme a necháme cca 30 minut uležet. Poté grilujeme na každé straně pět minut a podáváme s čerstvým pečivem a zeleninou.

Dobrou chuť

 

zdroj: amazon.com

ZANECHAT ODPOVĚĎ